Samverkansformer | WEXSUS
Länkstig

Samverkansformer

Vi tror att samverkan är nyckeln till att lösa komplexa samhällsproblem och driva hållbar utveckling. Genom att förena olika discipliner och aktörer, inklusive forskare, praktiker, politiker och medborgare, skapar vi innovativa lösningar och stärker vårt samhälle. Utforska våra olika samverkansformer och hitta personer att samverka med.

Branschöverskridande forskning och samverkan

Branschöverskridande forskning och samverkan är en kraftfull metod för att hantera komplexa hållbarhetsutmaningar. Till skillnad från traditionell forskning, som ofta är begränsad till specifika ämnesområden, strävar branschöverskridande (transdisciplinär) forskning och samverkan efter att integrera kunskap från flera sektorer och aktörer, både inom och utanför akademin. Detta främjar en helhetssyn som är särskilt viktig i hållbarhetsarbetet, där komplexa och sammankopplade utmaningar som klimatförändringar, resursbrist och sociala orättvisor kräver omfattande och tvärvetenskapliga lösningar.

För att starta ett branschöverskridande forskningsprojekt kan du börja med att identifiera ett komplext hållbarhetsproblem och sedan engagera relevanta intressenter och forskare från olika discipliner för att tillsammans utveckla en gemensam forskningsplan och -strategi. Vi hjälper dig gärna med initiera och genomföra sådana samverkansprojekt!

 

Transdisciplinary Knowledge Co production: A guide for sustainable cities

Boken utforskar hur forskare och andra aktörer kan samarbeta för att hitta lösningar på hållbarhetsutmaningar i städer genom transdisciplinärt samskapande, med exempel från Mistra Urban Futures.

Ladda ner boken här

Living Labs

Living Labs är verkliga miljöer där forskare och praktiker samarbetar direkt med lokalsamhällen för att testa och utveckla nya lösningar på plats. Dessa innovativa testmiljöer möjliggör experimentering och justering av idéer i en verklig kontext, vilket skapar relevanta och hållbara resultat.

Medborgardeltagande

Genom att inkludera medborgare i planeringsprocessen säkerställer vi att deras behov och önskemål beaktas. Detta sker genom workshops, enkäter, öppna forum och andra deltagandeprocesser, vilket förbättrar beslutsfattandet.

Samskapande

Samskapande, eller co-creation, är en metod där olika aktörer tillsammans skapar lösningar genom aktivt samarbete och delaktighet. Istället för att beslut fattas av en liten grupp experter eller beslutsfattare, involverar samskapande en bredare grupp av intressenter, inklusive medborgare, i hela processen från idéutveckling till implementering. Detta säkerställer att de lösningar som tas fram är relevanta, välgrundade och får bredare acceptans.

 

Miljöpris som samverkansform

Renovas miljöpris är inte bara ett forskningsstipendium utan även en samverkansform som främjar samarbete mellan näringsliv och akademi. Genom att involvera representanter från Renova och forskare från Chalmers, Göteborgs universitet, samt Högskolan Väst skapar stipendiet en plattform för kunskapsutbyte och nätverksbyggande. Denna samverkan mellan akademi och industri möjliggör en bredare förståelse och utveckling av innovativa lösningar inom miljöområdet, med särskilt fokus på återvinning och avfallshantering.

Samordningen av priset, som hanteras av Wexsus, underlättar ett strukturerat och transparent urvalsförfarande där olika perspektiv kombineras för att identifiera och stötta framstående forskning med hög relevans för Renovas verksamhet och den svenska miljösektorn i stort.

Sekretariatsansvar

Sekretariatsansvar fungerar som en samverkansform genom att samordna administration, kommunikation och aktiviteter inom exempelvis forskarråd, centrum och nätverk. Det skapar en plattform för kunskapsutbyte och gemensamt beslutsfattande, där forskare, näringsliv och offentliga aktörer kan samarbeta mot gemensamma mål. Sekretariaten bidrar till långsiktiga samarbeten genom att effektivt förena resurser och perspektiv för att skapa större samhällsnytta.

Wexsus är en gemensam plats för flera sekretariat vilket skapar ett kraftfullt nav för samverkan, där resurser optimeras, nätverk fördjupas och hållbar samhällsutveckling kan främjas mer effektivt.