Fortsatt engagemang för hållbar stadsutveckling – Urban Futures uppdrag förlängs | WEXSUS
Bild
Foto: Illustration Biba Sehovic
Länkstig

Fortsatt engagemang för hållbar stadsutveckling – Urban Futures uppdrag förlängs

Publicerad

Många av dagens regionala och lokala samhällsutmaningar är komplexa och kräver samverkan över både sektorer och forskningsfält och där spelar praktiknära forskning en nyckelroll. På Urban Futures – Centrum för hållbar stadsutveckling utvecklas kunskap och kapacitet gemensamt för att ställa om våra städer och samhällen i en hållbar riktning. Nu står det klart att samtliga parter förlänger samarbetet med ytterligare fem år.

Städer är avgörande för en omställning till ett hållbart samhälle, då de står för merparten av klimatutsläppen. Att nå ’hållbara städer’ är ett prioriterat mål inom FN:s globala agenda för hållbar utveckling. 

Bild
Henrik Kant
Henrik Kant
Foto: Lo Birgersson

"Det är viktigt att vi fortsätter samverka inom hållbar stadsutveckling med praktiknära forskning för att möta våra stora samhällsutmaningar. Att förlänga uppdraget är inte bara en investering i framtiden utan en förutsättning för att stärka samarbetet med våra parter och säkerställa Urban Futures roll som en samlande kraft för hållbara lösningar", säger Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör, Göteborgs Stad och tidigare styrelseordförande, Urban Futures. 

Urban Futures är en forsknings- och kunskapsarena för hållbar stadsutveckling som drivs i samverkan mellan åtta parter som representerar både forskning och praktik. Partnerskapet består av Chalmers tekniska högskola, Göteborgsregionen, Göteborgs Stad, Göteborgs universitet, IVL Svenska Miljöinstitutet, Länsstyrelsen Västra Götaland, RISE Research Institutes of Sweden och Västra Götalandsregionen.

Genom att fokusera på en bredd av områden såsom klimatomställning, klimatanpassning, konst och kultur i stadsutveckling samt frågor kopplade till boende och gemensamma livsmiljöer, verkar Urban Futures för hållbar stadsutveckling både lokalt och regionalt. Det inkluderar såväl planering som gestaltning, byggande och omvandling av hållbara städer och samhällen, och utmaningarna med att ställa om arbetssätt och organisationer i en mer hållbar riktning.

Bild
Merritt Polk
Merritt Polk
Foto: Gunnar Jönsson

"De stadsutvecklingsfrågor vi står inför idag, som klimatförändringar och segregation, är ofta politiskt laddade och involverar många olika organisationer och kunskapsområden. Så kallad transdisciplinär forskning är ett sätt att skapa den fördjupade samverkan som krävs mellan forskning och offentliga organisationer för att möta dessa utmaningar. Det är viktigt att kunna fortsätta att utveckla Urban Futures expertis kring transdisciplinär forskning och vara en central plattform för kunskap och erfarenheter kring både hållbar stadsutveckling och den samverkan som krävs för att uppnå den", säger Merritt Polk, Professor i Humanekologi, Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet och tidigare vice styrelseordförande, Urban Futures. 

Verksamheten har en lång historik och grundar sig i det internationella forskningscentrumet Mistra Urban Futures, som drevs under perioden 2010–2019. Efter perioden såg de åtta parterna i Göteborg fortsatt värdet av att samarbeta och Urban Futures grundades. Ett 15-årigt engagemang kommer nu att fortsätta generera både kunskap och kapacitet genom att vara en aktiv arena för samverkan. 

Urban Futures är sedan 2024 en del av Wexsus – Västsveriges nexus för hållbar utveckling. 

"Urban Futures är en mycket viktig verksamhet vid Wexsus, både utifrån tematiken där det finns stor ämneskunskap om hållbar stadsutveckling och utifrån de djupa kunskaper och erfarenheter om samskapande processer och metoder som har utvecklats", säger Tomas Berglund, Wexsus föreståndare, som fortsätter: "Det är oerhört glädjande att dessa åtta viktiga aktörer för den hållbara omställningen, som representerar både offentlig sektor och forskning, nu väljer att fortsätta samarbeta genom partnerskapet för Urban Futures."