Västsveriges mest citerade forskning om SDG 1 - Ingen fattigdom | WEXSUS
Bild
Färgruta SDG 1
Länkstig

Västsveriges mest citerade forskning om SDG 1 - Ingen fattigdom

Utforska de mest citerade vetenskapliga artiklarna om SDG 1 - Ingen fattigdom, skrivna av forskare från Chalmers, Göteborgs universitet, Högskolan Väst, Högskolan Borås och Högskolan i Skövde mellan 2019-2023. Dessa artiklar kan ge värdefulla insikter och evidensbaserad kunskap som hjälper dig i arbetet med att bekämpa fattigdom och främja social rättvisa.

Tio i topp för att bekämpa fattigdom

I denna topplista över Västsveriges mest citerade vetenskapliga artiklar om SDG 1 får du en översikt av artiklar som rangordnas med den mest citerade först. Högt citerade artiklar indikerar forskning som haft stort inflytande inom sitt område och som kan erbjuda särskilt relevant och användbar kunskap. 

För varje artikel hittar du titeln på originalspråk, namn och akademisk tillhörighet för de västsvenska forskarna, en kort sammanfattning på svenska som beskriver vad forskningen handlar om samt en länk till originalartikeln för vidare läsning.

Vad handlar målet om?

Fattigdom omfattar fler dimensioner än den ekonomiska. Fattigdom innebär även brist på frihet, inflytande, hälsa, utbildning och säkerhet. Det brukar kallas för multidimensionell fattigdom. Idag lever 1,1 miljarder människor i multidimensionell fattigdom och av dessa är hälften under 18 år.

Läs mer på Globalamalen.se.

Hur vi har tagit fram listan

För att sammanställa listan över de mest citerade vetenskapliga artiklarna för SDG 1 har vi samarbetat med Chalmers bibliotek. Genom att använda Elseviers nyckelord för de olika globala målen har vi identifierat forskningsartiklar i databasen Scopus publicerade mellan januari 2019 och december 2023 av någon eller flera forskare från Chalmers, Göteborgs universitet, Högskolan Väst, Högskolan i Borås och Högskolan i Skövde.

Listan är sorterad efter Field-Weighted Citation Impact (FWCI), vilket är ett mått på hur mycket en artikel har citerats i förhållande till förväntningarna baserat på ämnesområde och publiceringsår. FWCI hjälper till att jämföra citeringsdata mellan olika discipliner, vilket gör att artiklar kan bedömas mer rättvist oavsett deras forskningsområde. En hög FWCI indikerar att en artikel har fått fler citat än genomsnittet för liknande forskning, vilket visar på dess påverkan och relevans inom sitt område.

Eftersom en artikel kan vara relaterad till flera SDGer, kan artiklarna återkomma i någon av de andra SDG-topplistorna om de är mest citerade även för det målet. Elseviers lista över nyckelord avgör vilka SDGer artikeln sägs relatera till.