Wexsus på Frihamnsdagarna: Vad är rätt pris på maten? | WEXSUS
Bild
Länkstig

Wexsus på Frihamnsdagarna: Vad är rätt pris på maten?

Fysiskt
Hållbar utveckling
På svenska

Matpriserna stiger, marginalerna krymper och trycket på hela livsmedelskedjan ökar. Från jord till bord står vi inför svåra avvägningar mellan ekonomi, social rättvisa och skyddet av biologisk mångfald. Fredag 29 augusti medverkar Wexsus i Vetenskap & Allmänhets program på Frihamnsdagarna för att lyfta frågan: Vad är egentligen rätt pris på maten?

Mötesplats
Datum
29 aug 2025
Tid
12:20 - 13:00
Kostnad
Fri entré – ingen föranmälan krävs
Ytterligare information
Läs mer om Frihamnsdagarna

Bra att veta
Samtalet sker på svenska
Arrangör
Wexsus - West Swedish Nexus for Sustainable Development

Matpriserna stiger, marginalerna i livsmedelskedjan krymper och jordbruket pressas allt hårdare. Samtidigt riskerar långsiktiga hållbarhetsmål att hamna i skymundan. Behöver maten bli billigare eller behöver vi i själva verket betala mer? Och vem betalar priset när hållbarheten nedprioriteras?

Wexsus bjuder in till ett samtal om mat, makt och hållbarhet. På scenen möts fem forskare från lärosäten i Västsverige som representerar olika hållbarhetsperspektiv.

Forskarna i panelen:

  • Kim Bolton, professor i resursåtervinning vid Högskolan i Borås
    Forskar om förpackningsavfall och matsvinn
  • Martin Persson, biträdande professor vid Fysisk resursteori på Chalmers
    Forskar på hållbar landanvändning
  • Malin Sundström är professor i företagsekonomi och marknadsföring vid Högskolan Väst. 
    Forskar i skärningspunkten mellan detaljhandel, digital transformation och platsutveckling
  • Stephanie Rost är doktorand vid Institutionen för socialt arbete på Göteborgs universitet.
    Forskar om hur om hur klimatförändringarna kan påverka vår förmåga att ha tillgång till mat i Sverige. Har även tidigare publicerat om matfattigdom.
  • Maria Persson är arkeolog och kulturarvsforskare vid institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet. 
    Har ett särskilt intresse för mat som kulturarv, vad vi äter och inte äter på grund av skeenden i samhället.

Caroline Petersson från Wexsus modererar samtalet.