För dig som vill veta mer om frågan "Vad är rätt pris på maten?"
Tack till alla som deltog i vårt samtal på Frihamnsdagarna! För dig som vill fördjupa dig i frågan om matens pris har vi samlat forskning, artiklar och perspektiv som speglar olika hållbarhetsperspektiv som dagens och framtidens livsmedelssystem står inför. Här hittar du tips på vidare läsning, mer om forskarna som deltog i samtalet och andra västsvenska forskare som bidra med ytterligare perspektiv.
Under vårt samtal på Frihamnsdagarna fick publiken ta ställning till tre påståenden om matpriset. Så här fördelade sig rösterna:
[23 %] Nej, maten kan inte bli dyrare
[7 %] Ja, matpriserna behöver bli dyrare
[69 %] Vad vi äter är viktigare än vad det kostar
Resultatet visar på både spänningar och samsyn i frågan samt väcker nya frågor. Hur kan vi hitta en balans mellan ekonomi, social rättvisa och hänsyn till djur och natur? Samtalet stannar inte här. Med hjälp av kontakterna och länkarna nedan kan du fördjupa dig och fortsätta diskussionen.


Forskarna som deltog i samtalet på Frihamnsdagarna
- Kim Bolton, professor i resursåtervinning vid Högskolan i Borås
Forskar om förpackningsavfall och matsvinn. - Maria Persson, arkeolog och kulturarvsforskare vid Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet. Har ett särskilt intresse för mat som kulturarv.
- Martin Persson, biträdande professor vid Fysisk resursteori på Chalmers. Forskar på hållbar landanvändning.
- Stephanie Rost är doktorand vid Institutionen för socialt arbete på Göteborgs universitet. Forskar på frågor om osäker livsmedelsförsörjning i samband med effekterna av klimatförändringarna.
- Malin Sundström är professor i företagsekonomi och marknadsföring vid Högskolan Väst. Forskar i skärningspunkten mellan detaljhandel, digital transformation och platsutveckling.
12 punkter som påverkar priset på maten
- Råvarupris
- Produktionskostnad
- Transportkostnad
- Distributionskostnad
- Detaljhandelns påslag
- Globala händelser
- Inflation
- Valutakurs
- Marknadspris och efterfrågan
- Konkurrens på marknaden
- Matens förädlingsgrad
- Butikens läge och service