Uppsatskluster för hållbar omställning | WEXSUS
Bild
Foto: Unsplash
Länkstig

Uppsatskluster för hållbar omställning

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projekttid
2024 - 2025
Projektägare
Wexsus

Område
Hållbar utveckling

Kort beskrivning

Genom pilotprojektet Uppsatskluster för hållbar omställning erbjuder Wexsus samhällsaktörer i Västsverige tillgång till unik och mångvetenskaplig kunskap genom ett faciliterat samarbete med studenter på några väl utvalda masterprogram vid Göteborgs universitet, Chalmers och Högskolan Väst. Målsättningen är att ta fram en modell som på sikt kan erbjudas till alla masterstudenter i Västsverige, med intresse att bidra till en hållbar utveckling.

Vårt erbjudande till samhällsaktörer och masterstudenter

Wexsus matchar studenter från olika discipliner och program hos våra tre lärosäten i blandade grupper, det vi kallar uppsatskluster, där varje kluster tillsammans angriper en komplex hållbarhetsutmaning på uppdrag av en eller flera externa samhällsaktörer i Västsverige.

Wexsus agerar brygga mellan samhällsaktörer och studenter, dels genom att praktiskt hålla ihop processen, dels genom att skapa goda förutsättningar till konstruktivt utbyte. Varje student skriver sitt eget examensarbete i sin egen kurs, definierar sin egen frågeställning och har sin egen handledare knuten till utbildningen. Under projektets gång arrangerar Wexsus ett par fysiska och digitala möten där studenterna får träffa varandra och case-ägarna. Studenterna får då chansen att problematisera den valda utmaningen, testa verktyg som fördjupar förståelsen för hållbar utveckling samt utbyta kunskap och perspektiv på tvären. Även kursansvariga och handledare för uppsatserna bjuds in att vara med på våra fysiska träffar. Projektets final blir en gemensam avslutning där deltagande studenter får möjligheten att presentera sina resultat för varandra och samtliga caseägare.

Att delta i Wexsus uppsatskluster ger dig som caseägare:

  • Nätverk och kontakter: Under processens gång får du/ni knyta nya kontakter med studenter från ett flertal olika discipliner, varav några från discipliner som ni kanske sällan eller aldrig har kontakt med sedan tidigare. Utbytet kommer att ske strukturerat genom processens planerade möten och mer kaotiskt i de fall där din organisation utgör studenternas studieobjekt.
  • Unik kunskap och nya resurser: Det resultat som sammanställs när processen är över kommer vara en unik källa till kunskap. Dels för att den bygger på ett mångvetenskapligt underlag av perspektiv från deltagande studenter, och dels för att den har sin utgångspunkt i era aktuella utmaningar. 
  • Utdelning på och utveckling av din organisations hållbarhetstänkande: Processen kommer kräva en insats från dig/er som deltar och kan emellanåt bli utmanande då den kräver att ni öppnar upp er för nya perspektiv. Den stora vinsten är förstås att du/ni kan stärka ditt och din organisations hållbarhetstänkande.

Att delta i Wexsus uppsatskluster ger dig som masterstudent:

  • Nätverk och kontakter: Genom att delta i ett uppsatskluster får du kontakt med andra studenter som delar ditt intresse för komplexa samhällsutmaningar och med externa case-ägare som kan bli värdefulla för din framtida karriär.
  • Uppmärksamhet och eventuellt publicering: I projektet får du möjlighet att presentera resultatet av ditt arbete för samtliga deltagare. Beroende på resultatets omfattning och form kommer Wexsus att bistå med en resultatsammanställning av samtliga uppsatser som publiceras i våra kanaler.
  • Breddad förståelse och förmåga att verka för hållbar utveckling: För att framgångsrikt verka inom hållbarhetsfältet krävs en djup kunskap inom ditt expertområde, men också en god förmåga att samverka och samarbeta med aktörer från andra fält. Det kan ytterligare vässas med förmågan att förstå komplexa frågor och förhållanden som ligger utanför expertområdet. Uppsatsklustret blir ett extra lager i ditt uppsatsarbete med potentialen att utveckla de här färdigheterna.

Deltagande studenter

Nedan följer en lista på de masterprogram som deltar i piloten 2024-2025. Alla studenter från dessa program kommer att få möjlighet att anmäla sitt intresse att delta. För varje vald hållbarhetsutmaning sätter Wexsus ihop mångvetenskapliga uppsatskluster med cirka fem uppsatser i varje. Studenterna genomför examensarbeten inom ramen för sina kurser, definierar sina egna frågeställningar och har egna handledare knuten till respektive utbildning.